BURN-OUT COACHING
CASTRICUM


Wat doet stress met je?

Balanceren op de golven van het leven

Op zoek naar de juiste koers & balans


Tijdens ons leven kennen we allemaal diverse golven. Soms zijn het collectieve stromen maar vaak beleven we deze getijden op kleinere schaal. Zolang we in leven zijn is er continu beweging. De deining staat voor prettige gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een trouwerij, een geboorte of een nieuwe liefde. Daarnaast heb je situaties die op je pad komen die een andere lading hebben. Denk daarbij aan ziekte, werkloosheid of het verlies van een dierbare. Wanneer er geen grote zaken op ons pad komen dan kennen we het gezegde dat we in rustig vaarwater zitten.

Een zee zonder golven zou staan voor een leven waarin niks gebeurt.

Ze horen er dus bij deze ups en downs en dat geeft soms spanning. Hoe gaan we ermee om? Je kent vast wel het gevoel overspoeld te worden. Of dat je juist met de stroom meegaat en het idee hebt dat je in een ‘flow’ zit.

Als kind speelde ik graag in zee. Wat een heerlijk gevoel om in de branding te springen en je te laten wiegen door een golf. Zodra ze groter werden vond ik het toch wel een beetje eng. Zo’n gevaarte dat klaterend met het witte schuim je omvertrok waardoor je neus, mond en ogen vol met zout water kwamen. Soms kwam ik proestend en snakkend naar adem weer boven. Toch ging ik elke keer weer de zee in om te spelen. 

Tijdens ons leven komen we periodes tegen dat de golven te hoog en te heftig lijken te zijn.

Als ik denk aan mijn eigen woeste zee dan gaan mijn gedachten terug naar 2010 toen ik een knobbeltje in mijn borst voelde en borstkanker bleek te hebben. Aan de ene kant ging de wereld gewoon door maar mijn leven was in één klap veranderd. Je komt er in snel tempo achter dat je keuzes kunt maken maar dat je niet alles in de hand hebt. Je zult moeten dealen met de vloed die op je pad komt. 

Hoe we met deze golven omgaan verschilt per persoon. Welke koers vaar jij in het leven? Probeer je de golven te vermijden als dat kan of spring je vrolijk in de zee en ga je ervan uit dat geen zee te hoog is?

De golven blijven komen en zijn eigenlijk te mooi om te vermijden want ze zijn het leven zelf.

Hoe kun je dan zorgen dat geen zee je te hoog is?
Leer surfen op de golven van het leven! Kijk welke koers jij wilt varen en ga de zee op. Wanneer de golf te hoog lijkt, kijk dan waar je angst zit en wat je nodig hebt om op koers te blijven terwijl je rekening houdt met de omstandigheden. Of wijzig je koers en maak daarbij gebruik van je innerlijk kompas. De beste stuurlui staan altijd aan wal dus houd je eigen koers in de gaten. Er is zoveel te winnen als je durft te spartelen in het water en meebeweegt met wat er op je pad komt. 

De deining uit de weg gaan zal je niet helpen. Je wilt het leven aangaan en menige stroom laat zich niet wegdrukken. Het kost energie om de stroming continu te ontwijken. En mocht het je een tijdje lukken dan krijg je vermoedelijk na verloop van tijd een soort tsunami over je heen. 

Het werkwoord golven betekent heen en weer bewegen.

Dit zorgt ervoor dat er altijd weer een andere fase zal komen. 

Onthoud goed dat de gelukkigste surfer niet degene is die het eerste op het board kan staan of degene die nooit valt. Het geluk is te vinden in het plezier dat je op zee kunt beleven en door je eigen kompas te varen. Dan weet je dat je ook die ruige zee het hoofd kunt bieden. 

Zie je het al voor je hoe je met vertrouwen de zee in kunt gaan , voel je het water en het leven stromen? Hoor je de branding en de zeemeeuwen. Ruik je de zilte zeelucht en proef je het zout op je lippen? Dan weet je dat je leeft!

Wat is stress?


Stress is spanning of druk. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Een kortdurende spanning kan ervoor zorgen dat we kunnen pieken op momenten dat het nodig is. Stress is schadelijk wanneer we langdurig onder spanning staan. We spreken dan van chronische stress. Wanneer er sprake is van langdurige spanning dan heeft dit nadelige gevolgen voor lichaam en geest. 

Bij lichamelijke klachten kun je denken aan: hoofdpijn, spierpijn, schouder en nekklachten, hoge bloeddruk, maagzweren en hart- en vaatziekten. Vaak ontstaan er ook slaapproblemen. Teveel stress kan zorgen voor nervositeit, depressie, burn-out en angsten. Wanneer je langdurig onder spanning hebt gestaan en opgebrand bent dan heb je veel baat bij ondersteuning om weer op te krabbelen en om herhaling te voorkomen. De fases van herstel bij een burn out staan duidelijk omschreven op de site van thuisarts.
Deze stressklachten komen vaker voor bij mensen die minder contact hebben met hun innerlijk kompas. 

Wanneer je goed weet wat je nodig hebt en wat belangrijk voor je is dan sta jij aan het roer. Je bent dan in staat om zelf je richting te bepalen en bij te sturen waar noodzakelijk. Met behulp van coaching kun je op een effectieve manier zelf je koers bepalen.
Je winst is daardoor dubbel. Tijdens de begeleiding kijken we naar wat je energie kost (energielekken) en naar wat je energie oplevert. Daardoor hoor je mensen achteraf zeggen dat een moeilijke periode ook weer nieuwe inzichten heeft opgeleverd en dat ze er sterker uitgekomen zijn. 

Ken jij je koers?


Ken je het gevoel dat de dagen, maanden en jaren zo snel voorbijgaan, maar dat je eigenlijk maar wat aanmoddert? Zijn jouw behoeftes en wensen niet duidelijk en daardoor vaak ondergeschikt aan die van iets of iemand anders? Of schuif je de dingen graag door naar 'dat is voor later" want ik heb nu geen tijd. Soms kun je het idee hebben dat je vastzit doordat je niet de juiste energie kunt vinden om iets aan te pakken.
Onbewust en soms bewust weet je niet wat je koers is en dan zit jij niet aan het roer. Er is overigens een verschil tussen je koers en je doelen. Je koers geeft de algemene richting aan. Het doel is een gefixeerd punt op de horizon. Je bepaalt eerst je koers. Daarna is het een stuk eenvoudiger om doelen te stellen. Je kunt pas sturen als je de route weet. 
Laat je niet langer overspoelen en bepaal je koers zodat je met meer energie voor je doelen kunt gaan.

WIL JE OP WEG NAAR BALANS?


NEEM CONTACT OP EN PLAN EEN GRATIS INTAKE

INTAKE
Share by: