Coaching bij verandering
Waardoor veranderen zo lastig is en coaching je kan helpen in een transformatie proces.
Weerstand en motivatie bij veranderingen spelen hierin een hoofdrol. Inclusief bewustwording & tips.

Veranderingen zijn een constante realiteit geworden. Of het nu gaat om technologische doorbraken, organisatorische herstructureringen, of persoonlijke ontwikkeling, verandering lijkt onvermijdelijk. Maar met veranderingen komt vaak ook weerstand. Je kunt je ongemakkelijk of zelfs bedreigd voelen door veranderingen, en dit kan leiden tot obstakels op jouw weg naar vooruitgang. Wat drijft deze weerstand, en hoe kunnen we motivatie stimuleren om de voordelen van verandering te omarmen?
De psychologie van weerstand tegen veranderingen.
Weerstand tegen verandering heeft diepe wortels in de menselijke psychologie. Het is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de zogenaamde comfortzone. Mensen voelen zich doorgaans comfortabeler binnen hun bekende routines en gewoonten. Verandering brengt onzekerheid en angst met zich mee, omdat het vereist dat je je vertrouwde pad verlaat en je aanpast aan het onbekende. Verder speelt verliesaversie een rol. We willen niks verliezen. Zelfs als iets niet goed voor ons is raken we het liever niet kwijt. We zijn gevoeliger voor verlies dan voor winst. Hierdoor wegen we de potentiële verliezen van verandering vaak zwaarder dan de mogelijke voordelen. Dit kan leiden tot stilstand, zelfs als de verandering in feite positief is en we juist zaken kunnen opruimen (verliezen) waar we letterlijk niks meer aan hebben. Het derde punt dat telt is psychologische veiligheid. We hebben behoefte aan een gevoel van psychologische veiligheid. We moeten het gevoel hebben dat we kunnen omgaan met de verandering. Gebrek aan betrokkenheid of informatie kan een blokkade vormen.
Motivatie als drijvende kracht
Motivatie speelt een cruciale rol bij het overwinnen van weerstand tegen verandering.
Het levert veel op indien je bewust met je motivatie aan de slag kunt gaan!
Een coach kan je daar goed in ondersteunen. Je kunt je motivatie verdelen in 2 groepen: intrinsieke en extrinsieke motivatie. De intrinsieke motivatie komt voort uit je eigen kern. Bijvoorbeeld vanuit je interesse of uit wat waardevol voor jou is. Je volgt je eigen weg. De extrinsieke motivatie ontstaat vanuit een externe bron. Bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of het vermijden van straf. Je kunt jezelf ook intern druk opleggen en handelen vanuit moeten. Ik noem dat ook wel moetivatie. Een verandering maakt meer kans wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent. Moeten, beloning willen hebben en straf vermijden werken namelijk allemaal tijdelijk. Dus een permanente verandering kost dan heel veel energie.
De meerwaarde van coaching in een veranderingsproces ligt in de bewustwording op de diverse gebieden namelijk: een duidelijke visie voor de toekomst. Je moet begrijpen waarom de verandering nodig is en welke voordelen het met zich meebrengt. Ondersteuning in het bewustwordingsproces van motivatie. Het duidelijk krijgen en het vergroten van de intrinsieke motivatie. Een stappenplan maken om de kans op succes te vergroten.
Kortom verandering is een onvermijdelijk onderdeel van het leven, maar het kan weerstand oproepen vanwege psychologische factoren zoals comfortzones en verliesaversie. Motivatie speelt een cruciale rol bij het overwinnen van deze weerstand. Door heldere communicatie, betrokkenheid bij het proces en adequate ondersteuning kun je gemotiveerd worden om verandering te omarmen. Transformatie is dan niet langer een strijd, maar een kans voor groei en vooruitgang.

