Hoe maak je een CV? Tips om een goed CV te maken. Inclusief voorbeeld CV
Een goed CV maken. Hoe doe je dat?
De kern van een goed CV is de match. Je CV dient aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert.
Je benadrukt de punten die van belang zijn voor dit bedrijf/in deze baan.
Verder is het belangrijk om je CV persoonlijk te maken. Laat jezelf zien! Het hele plaatje, dus je competenties, persoonlijkheid, drijfveren en talenten.
Wanneer je een persoonlijk CV hebt dat aansluit dan zul je vaak uitgenodigd worden voor een gesprek.
Veel sollicitanten zien een Curriculum Vitae als een statisch overzicht.
Dan mis je echter snel de match.
Handleiding voor het maken van een top CV
Wil jij heel graag die nieuwe baan? Besteed dan aandacht aan je CV. Je CV is meer dan een opsomming van je werkervaring. Als het goed is geeft het een beeld van jou als persoon en is het geschreven met toekomstperspectief. Weet jij welke kant je op zou willen? Dan benadruk je dat in je profieltekst. Je geeft aan welke koers je wilt gaan varen. En wat je motiveert om dat te gaan doen. Wil je bijvoorbeeld in de zorg gaan werkenden geef je aan wat jouw bijdrage zou kunnen zijn in de zorg. Dus wat heb jij persoonlijk te brengen? En daarnaast geef je aan waarom je deze kant op zou willen gaan.
Voorbeeld CV

8 tips voor het maken van een Curriculum Vitae
- opmaak en lay-out: houd je CV overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Gebruik een mooi format (bijvoorbeeld via Canva) Zorg dat het niet te lang is (1 à 2 kantjes)
- maak gebruik van een subtitel onder je naam. Deze subtitel kan een functie zijn. Stel je hebt nog geen ervaring in het werk waarop je reageert dan zet je 'aankomend' ervoor. Stel je solliciteert in de logistiek dan zou het als volgt kunnen klinken: aankomend logistiek medewerker.
- voeg een profieltekst toe: maak de tekst persoonlijk (drijfveren, wat kenmerkt jou als persoon)
- zet je laatste werkervaring bovenaan / uitzondering maken wanneer dit helemaal niet aansluit echter een eerdere baan wel aansluit op je gewenste functie, dan draai je het om
- vermeld naast je opleidingen ook relevante cursussen
- competenties: dit zijn jouw kwaliteiten. Denk aan kennis, vaardigheden en talenten. Benadruk nu ook weer die competenties die van belang zijn voor deze werkgever. Enkele voorbeelden van competenties: klantgericht, analytisch, creatief, accuraat, integer, nauwkeurig.
- vermeld vrijwilligerswerk/hobby's indien het relevant is
- referenties: je kunt referenties aangeven, maar je kunt er ook voor kiezen om "Referenties op aanvraag beschikbaar te vermelden in plaats van daadwerkelijke namen en contactgegevens.
- controleer en bewerk: Controleer je curriculum zorgvuldig op eventuele spelfouten, grammaticale fouten of inconsistenties. Laat het ook door iemand anders controleren om zeker te zijn dat alles correct is, dan maak je een goede eerste indruk.
Aandacht maakt alles mooier
zo is het ook met je CV
Foto op je CV?
Bij twijfel gewoon doen! Met een foto geef je een extra beeld van jezelf. Zorg dat je een professionele foto toevoegt. Dus geen vakantiekiekje. Er is vastgesteld dat een foto beter werkt indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet.
- Kijk recht in de camera
- Vriendelijke blik
- Rustige achtergrond
Hulp bij het maken van een CV
Kun jij wat hulp gebruiken bij het maken van een CV waarmee je de aandacht pakt? Een loopbaanadviseur kan je in 2 gesprekken op weg helpen. Zodat meteen ook de basis gelegd is voor je gesprekken. In de gesprekken is namelijk aandacht voor je competenties en drijfveren en dat is nu net de basis van veel sollicitatiegesprekken. Interesse in een CV Boost?

