Hoe maak je een CV? Tips om een goed CV te maken. Inclusief voorbeeld CV

carin.compaan • jun. 13, 2023

Een goed CV maken. Hoe doe je dat?

De kern van een goed CV is de match. Je  CV dient aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert.

Je benadrukt de punten die van belang zijn voor dit bedrijf/in deze baan.

Verder is het belangrijk om je CV persoonlijk te maken. Laat jezelf zien! Het hele plaatje, dus je competenties, persoonlijkheid, drijfveren en talenten.

Wanneer je een persoonlijk CV hebt dat aansluit dan zul je vaak uitgenodigd worden voor een gesprek.


Veel sollicitanten zien een Curriculum Vitae als een statisch overzicht.

Dan mis je echter snel de match.


Handleiding voor het maken van een top CV

Wil jij heel graag die nieuwe baan? Besteed dan aandacht aan je CV. Je CV is meer dan een opsomming van je werkervaring. Als het goed is geeft het een beeld van jou als persoon en is het geschreven met toekomstperspectief. Weet jij welke kant je op zou willen? Dan benadruk je dat in je profieltekst. Je geeft aan welke koers je wilt gaan varen. En wat je motiveert om dat te gaan doen. Wil je bijvoorbeeld in de zorg gaan werkenden geef je aan wat jouw bijdrage zou kunnen zijn in de zorg. Dus wat heb jij persoonlijk te brengen? En daarnaast geef je aan waarom je deze kant op zou willen gaan.

Voorbeeld CV

8 tips voor het maken van een Curriculum Vitae

  1. opmaak en lay-out: houd je CV overzichtelijk en makkelijk leesbaar. Gebruik een mooi format (bijvoorbeeld via Canva) Zorg dat het niet te lang is (1 à 2 kantjes)
  2. maak gebruik van een subtitel onder je naam. Deze subtitel kan een functie zijn. Stel je hebt nog geen ervaring in het werk waarop je reageert dan zet je 'aankomend' ervoor. Stel je solliciteert in de logistiek dan zou het als volgt kunnen klinken: aankomend logistiek medewerker.
  3. voeg een profieltekst toe: maak de tekst persoonlijk (drijfveren, wat kenmerkt jou als persoon)
  4. zet je laatste werkervaring bovenaan / uitzondering maken wanneer dit helemaal niet aansluit echter een eerdere baan wel aansluit op je gewenste functie, dan draai je het om
  5. vermeld naast je opleidingen ook relevante cursussen
  6. competenties: dit zijn jouw kwaliteiten. Denk aan kennis, vaardigheden en talenten. Benadruk nu ook weer die competenties die van belang zijn voor deze werkgever. Enkele voorbeelden van competenties: klantgericht, analytisch, creatief, accuraat, integer, nauwkeurig.
  7. vermeld vrijwilligerswerk/hobby's indien het relevant is
  8. referenties: je kunt referenties aangeven, maar je kunt er ook voor kiezen om "Referenties op aanvraag beschikbaar te vermelden in plaats van daadwerkelijke namen en contactgegevens.
  9. controleer en bewerk: Controleer je curriculum zorgvuldig op eventuele spelfouten, grammaticale fouten of inconsistenties. Laat het ook door iemand anders controleren om zeker te zijn dat alles correct is, dan maak je een goede eerste indruk.


Aandacht maakt alles mooier

zo is het ook met je CV

Foto op je CV?

Bij twijfel gewoon doen! Met een foto geef je een extra beeld van jezelf. Zorg dat je een professionele foto toevoegt. Dus geen vakantiekiekje. Er is vastgesteld dat een foto beter werkt indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Kijk recht in de camera
  • Vriendelijke blik
  • Rustige achtergrond

Hulp bij het maken van een CV

Kun jij wat hulp gebruiken bij het maken van een CV waarmee je de aandacht pakt? Een loopbaanadviseur kan je in 2 gesprekken op weg helpen. Zodat meteen ook de basis gelegd is voor je gesprekken. In de gesprekken is namelijk aandacht voor je competenties en drijfveren en dat is nu net de basis van veel sollicitatiegesprekken. Interesse in een CV Boost?

door carin.compaan 03 nov., 2023
Waardoor veranderen zo lastig is en coaching je kan helpen in een transformatie proces. Weerstand en motivatie bij veranderingen spelen hierin een hoofdrol. Inclusief bewustwording & tips.
door carin.compaan 11 jul., 2023
Welke aspecten spelen een rol bij het maken van een studiekeuze? Hieronder 5 aspecten die een rol spelen in het hedendaagse keuzeproces.
door Carin Compaan 08 jul., 2022
Zit jij op dit moment op de juiste plek?
door carin.compaan 01 sep., 2021
Wil jij heel graag die nieuwe baan? Besteed dan aandacht aan je CV ! Je CV is meer dan een opsomming van je werkervaring. Als het goed is geeft het een beeld van jou als persoon en is het geschreven met toekomstperspectief. Weet jij welke kant je op zou willen? Dan benadruk je dat in je profieltekst. Je geeft aan welke koers je wilt gaan varen. En wat je motiveert om dat te doen. Wil jij bijvoorbeeld in de zorg gaan werken dan geef je aan wat jouw bijdrage zou kunnen zijn in de zorg. Dus wat heb jij persoonlijk te brengen? En daarnaast geef je aan waarom je deze kant op zou willen. Veel sollicitanten zien een curriculum vitae als een statisch overzicht. Dan mis je echter snel de match. Helemaal wanneer je een switch van werk wilt maken! Een competentiegericht CV maken Weet jij wat je competenties zijn? Wanneer je je CV goed wilt laten aansluiten op de functie waar je naartoe wilt dan ga je competentiegericht schrijven. Op deze manier laat je ook goed zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Je gaat die talenten benadrukken die nodig zijn in je nieuwe werk. Hoe pak je dat praktisch aan? Lees het profiel van de vacature goed door. Arceer de kwaliteiten die belangrijk zijn in de functie. Dit zijn de punten waar je de nadruk op gaat leggen in je CV. Mits je natuurlijk ook goed bent in die punten want we willen geen onzin verkopen. Stel je gaat solliciteren naar een baan in de zorg. Je zou dan het volgende lijstje kunnen toevoegen indien het bij je past: empathisch dienstverlenend integer sociaal Vervolgens ga je bij je werkervaring op taakniveau ook maatwerk leveren. De taken die je toelicht zijn dus gekoppeld aan de kwaliteiten die je nodig hebt in je toekomstige werk. Je gaat op zoek naar aanknopingspunten tussen je ervaring en de gewenste richting. Hierdoor zal de werkgever de match eerder zien en heb je meer kans om je sollicitatie te mogen toelichten in een gesprek. Daarnaast laat je jezelf heel duidelijk zien. Want je bent een bundel competenties en niet je laatste functie! Wanneer je het lastig vindt om je persoonlijke competenties in beeld te brengen dan kun je de hulp inschakelen van een loopbaancoach : Boost je CV Wel of niet een foto op je CV? Bij twijfel gewoon doen! Met een foto op je CV geef je een extra beeld van jezelf. Zorg dat je een professionele foto toevoegt. Dus geen vakantiekiekje met een zonnebril op. Er is vastgesteld dat een foto beter werkt indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet: Kijk recht in de camera vriendelijke blik rustige achtergrond
door Carin Compaan 17 apr., 2021
Heb je twijfels en vind je het lastig om een studiekeuze te maken? Dan ben je niet de enige. Hier 4 tips om je studiekeuzeproces verder te verduidelijken. 1)Kies vanuit jezelf. Wat vind jij leuk om te doen? Waar haal jij voldoening uit? Het klinkt heel logisch dat je vanuit jezelf moet kiezen. Toch zien we maar al te vaak dat de omgeving veel invloed heeft op jouw keuze. Vooral wanneer je zelf twijfelt zul je goedbedoelde adviezen krijgen. Neem leiderschap over je eigen beslissing. Jij bepaalt wat je gaat studeren en het is wel zo fijn als je dat met plezier kunt gaan doen. 2) Gebruik bij je keuze je gevoel en je verstand. Je kunt lijstjes maken met alle positieve aspecten van een studie. Gebruik bij deze lijstjes niet alleen je verstand maar laat ook je gevoel meedoen. Door het op papier te zetten krijg je een overzicht van wat jij belangrijk vindt aan deze keuze. 3) Je keuze bepaalt niet de rest van je loopbaan! Besef dat je keuze niet betekent dat je de rest van je leven werkzaam bent in één functie of branche. Het voelt enorm beperkend wanneer je dat denkt. Je leert binnen een studie vele vaardigheden, kennis en je krijgt inzichten. Deze competenties kun je ook in andere soorten werk gebruiken. Als je studie is afgerond heb je een bepaald opleidingsniveau en dat geeft je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 4) Ga op ontdekkingsreis! Niet letterlijk maar figuurlijk. Praat met mensen die in jouw ogen leuk werk hebben. Stel vragen en wees nieuwsgierig. Misschien mag je zelfs wel een dag meelopen. Vraag welke opleiding ze gedaan hebben. We zien regelmatig dat studenten afhaken tijdens de eerste stage. Door vanuit leuke banen te redeneren naar een opleiding maak je je studiekeuze doelgericht. Je gaat toewerken naar die leuke baan in plaats dat je studeert en daarna geen idee hebt wat je met je diploma kunt doen. Heb je hulp nodig bij het maken van een bewuste keuze ?
Meer posts
Share by: