Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Carin Compaan • jul. 08, 2022

Zit jij op dit moment op de juiste plek?

Wanneer is het tijd voor een carrièreswitch?

Ken je het gevoel dat je je wel eens afvraagt of je op de juiste plek zit? Hoe weet je of de tijd rijp is om te veranderen van werk? Misschien moet je noodgedwongen op zoek naar ander werk. Hoe je situatie ook is, het is prettig om even stil te staan bij wat je zou willen doen.

Veel mensen zijn niet echt tevreden over hun werkplek. Ze zitten vast in een routine en blijven zitten omdat ze anders niet weten wat er op hun pad komt. Ik vergelijk het wel met de zee. Ze zitten in rustig vaarwater. Er is een inkomen en er is geen directe noodzaak tot verandering. De tijd verstrijkt. De vraag komt af en toe op of ze niet liever zo nu en dan in een golf willen duiken. De onzekerheid die dit met zich meebrengt zorgt er vaak voor dat men blijft zitten. Het kabbelt rustig door.

Wanneer je van baan moet veranderen dan kan dat voelen alsof je in het diepe wordt gegooid. Achteraf krijg ik echter vaak te horen dat mensen blij waren met het verlies van werk omdat de plek waar ze terecht zijn gekomen leuker is. Want wanneer je opnieuw aan de slag gaat om werk te vinden dan kun je ook een nieuwe koers uitzetten. Je gaat je route bepalen naar aanleiding van wat je op dat moment leuk en belangrijk vindt. Dat zorgt voor meer werkplezier en voldoening!

Wil jij liever vasthouden aan een baan die niet helemaal bij je past of wil je zelf je koers bepalen?


Welke signalen geven aan dat je beter kunt gaan zoeken naar nieuwe opties qua werk:

  • energie - kost je werk veel van je energie?
  • routine - je zit vast in een routine en je vindt je werk saai
  • gebrek aan uitdaging - weinig diepgang, je staat stil in je ontwikkeling
  • alleen het geld/salaris is van belang
  • lichamelijke klachten - je sleurt jezelf uit je bed omdat het moet
  • wachten op het einde van de werkdag - je kijkt veel op de klok en wacht op het einde van je werkdag
  • social media - tijdens werktijd zit je regelmatig op social media om het werk te ontwijken
  • pensioen - je bent aan het wachten tot je met pensioen kunt


Carrièreswitch hoe doe je dat?

Herken je meerdere signalen dan is het tijd voor verandering. Overwin je angst en kijk wat er nog meer mogelijk is. Wat als je energie zou kunnen krijgen van je werk of voldoening kunt voelen van het werk dat je doet.

Van werk veranderen doe je stap voor stap.De eerste stap is onderzoeken wat belangrijk voor je is in je werk. Ik noem dat ook wel: wat wil je bestellen? Indien die vraag beantwoord is kun je kijken wat daar op aan zou sluiten. Daar komt weer een stukje onderzoek aan te pas. Wat zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt die aansluiten bij jouw behoefte.

Tussendoor komt regelmatig de angst weer terug en dat is niet gek. Het is goed om die angst eens goed te bekijken. Is het een reëele angst of kun je deze angst overwinnen en gun je jezelf de kans op een nieuwe baan? 

Als je deze stappen hebt gezet kun je op weg. Je CV zal op maat geschreven moeten worden richting de nieuwe koers. Met plezier kun je je storten op het verkennen en solliciteren. Je hebt immers niks te verliezen. Je gaat op weg naar meer werkplezier!

door carin.compaan 03 nov., 2023
Waardoor veranderen zo lastig is en coaching je kan helpen in een transformatie proces. Weerstand en motivatie bij veranderingen spelen hierin een hoofdrol. Inclusief bewustwording & tips.
door carin.compaan 11 jul., 2023
Welke aspecten spelen een rol bij het maken van een studiekeuze? Hieronder 5 aspecten die een rol spelen in het hedendaagse keuzeproces.
door carin.compaan 13 jun., 2023
Een goed CV maken. Hoe doe je dat? De kern van een goed CV is de match. Je CV dient aan te sluiten op de functie waarop je solliciteert.
door carin.compaan 01 sep., 2021
Wil jij heel graag die nieuwe baan? Besteed dan aandacht aan je CV ! Je CV is meer dan een opsomming van je werkervaring. Als het goed is geeft het een beeld van jou als persoon en is het geschreven met toekomstperspectief. Weet jij welke kant je op zou willen? Dan benadruk je dat in je profieltekst. Je geeft aan welke koers je wilt gaan varen. En wat je motiveert om dat te doen. Wil jij bijvoorbeeld in de zorg gaan werken dan geef je aan wat jouw bijdrage zou kunnen zijn in de zorg. Dus wat heb jij persoonlijk te brengen? En daarnaast geef je aan waarom je deze kant op zou willen. Veel sollicitanten zien een curriculum vitae als een statisch overzicht. Dan mis je echter snel de match. Helemaal wanneer je een switch van werk wilt maken! Een competentiegericht CV maken Weet jij wat je competenties zijn? Wanneer je je CV goed wilt laten aansluiten op de functie waar je naartoe wilt dan ga je competentiegericht schrijven. Op deze manier laat je ook goed zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Je gaat die talenten benadrukken die nodig zijn in je nieuwe werk. Hoe pak je dat praktisch aan? Lees het profiel van de vacature goed door. Arceer de kwaliteiten die belangrijk zijn in de functie. Dit zijn de punten waar je de nadruk op gaat leggen in je CV. Mits je natuurlijk ook goed bent in die punten want we willen geen onzin verkopen. Stel je gaat solliciteren naar een baan in de zorg. Je zou dan het volgende lijstje kunnen toevoegen indien het bij je past: empathisch dienstverlenend integer sociaal Vervolgens ga je bij je werkervaring op taakniveau ook maatwerk leveren. De taken die je toelicht zijn dus gekoppeld aan de kwaliteiten die je nodig hebt in je toekomstige werk. Je gaat op zoek naar aanknopingspunten tussen je ervaring en de gewenste richting. Hierdoor zal de werkgever de match eerder zien en heb je meer kans om je sollicitatie te mogen toelichten in een gesprek. Daarnaast laat je jezelf heel duidelijk zien. Want je bent een bundel competenties en niet je laatste functie! Wanneer je het lastig vindt om je persoonlijke competenties in beeld te brengen dan kun je de hulp inschakelen van een loopbaancoach : Boost je CV Wel of niet een foto op je CV? Bij twijfel gewoon doen! Met een foto op je CV geef je een extra beeld van jezelf. Zorg dat je een professionele foto toevoegt. Dus geen vakantiekiekje met een zonnebril op. Er is vastgesteld dat een foto beter werkt indien hij aan de volgende voorwaarden voldoet: Kijk recht in de camera vriendelijke blik rustige achtergrond
door Carin Compaan 17 apr., 2021
Heb je twijfels en vind je het lastig om een studiekeuze te maken? Dan ben je niet de enige. Hier 4 tips om je studiekeuzeproces verder te verduidelijken. 1)Kies vanuit jezelf. Wat vind jij leuk om te doen? Waar haal jij voldoening uit? Het klinkt heel logisch dat je vanuit jezelf moet kiezen. Toch zien we maar al te vaak dat de omgeving veel invloed heeft op jouw keuze. Vooral wanneer je zelf twijfelt zul je goedbedoelde adviezen krijgen. Neem leiderschap over je eigen beslissing. Jij bepaalt wat je gaat studeren en het is wel zo fijn als je dat met plezier kunt gaan doen. 2) Gebruik bij je keuze je gevoel en je verstand. Je kunt lijstjes maken met alle positieve aspecten van een studie. Gebruik bij deze lijstjes niet alleen je verstand maar laat ook je gevoel meedoen. Door het op papier te zetten krijg je een overzicht van wat jij belangrijk vindt aan deze keuze. 3) Je keuze bepaalt niet de rest van je loopbaan! Besef dat je keuze niet betekent dat je de rest van je leven werkzaam bent in één functie of branche. Het voelt enorm beperkend wanneer je dat denkt. Je leert binnen een studie vele vaardigheden, kennis en je krijgt inzichten. Deze competenties kun je ook in andere soorten werk gebruiken. Als je studie is afgerond heb je een bepaald opleidingsniveau en dat geeft je mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 4) Ga op ontdekkingsreis! Niet letterlijk maar figuurlijk. Praat met mensen die in jouw ogen leuk werk hebben. Stel vragen en wees nieuwsgierig. Misschien mag je zelfs wel een dag meelopen. Vraag welke opleiding ze gedaan hebben. We zien regelmatig dat studenten afhaken tijdens de eerste stage. Door vanuit leuke banen te redeneren naar een opleiding maak je je studiekeuze doelgericht. Je gaat toewerken naar die leuke baan in plaats dat je studeert en daarna geen idee hebt wat je met je diploma kunt doen. Heb je hulp nodig bij het maken van een bewuste keuze ?
Meer posts
Share by: